Panik atak, birden ortaya çıkan kişiyi korkuyla kuşatan bir bozukluktur. Kalp çarpıntısı, terleme, nefes almakta zorlanma, titreme gibi fiziksel belirtiler sıklıkla ortaya çıkar. Bu fiziksel belirtilere bazı rahatsız edici düşünceler eşlik eder. Bu sorunu yaşayan kişi, bu düşünceleri fark edemeyebilir. Ancak, atak ile ilgili ayrıntılı olarak bilgi aldığımızda bu rahatsız edici düşünceler ortaya çıkar. Genellikle‘ ’Öleceğim’’,‘’Kontrolümü Kaybediyorum’’, ‘’Kalp Krizi Geçireceğim’’, ‘’Nefes Alamayacağim’’şeklindedir. Sıklıkla panik atak hastaları hastanelerin acil servislerine başvururlar. O anda fiziksel bir hastalığa sahip olduklarını düşünürler. Birkaç hastane başvurusundan sonra hekimler tarafından gerekli tıbbi tetkikler yapılıp herhangi bir sorun ortaya çıkmayınca, psikolog veya psikiyatristlere yönlendirilirler. Bazen haftada birkaçkez, bazen hergün ya da daha nadir olarak kişiler bu atakları yaşabilmektedir.
Aslında panik atak sadece bir sonuçtur. Bir çıktı olarak düşünebiliriz. Günümüzde dünyada birçok psikolojik rahatsızlığın kökeninde geçmişte yaşanan olumsuz / travmatik yaşantılardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Panik atakda da aynı olurum söz konusudur. Kişi, yaşadığı olumsuz yaşantıların etkisiyle bu atakları yaşamaktadır. Genellikle altta yatan öfke, üzüntü, suçluluk, pişmanlık duygularının olduğu ortaya çıkmaktadır.
Aslında, ataklar sebepsiz yere ortaya çıkmamaktadır. Panik atağın tedavisinde ilaç tedavisi, Bilişsel Davranışçı Terapi sıklıkla kullanılmaktadır. Son yıllarda daha çok Emdr tekniği uygulanmaktadır. Bilimsel ve hızlı bir şekilde sonuç vermesi nedeniyle tercih edilmektedir. Emdr tekniğinde, kişinin ataklar geçirmesine sebep olan travmatik yaşantılar çalışılır. Bu yaşantıların olumsuz yükleri kişinin üzerinden kalktığında, ataklar kendiliğinden kaybolmaktadır. Emdr’ın Türkçe açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemedir.
1987 yılında Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Emdr, psikodinamik, bilişsel davranışçı terapi tekniklerini bir arada barındıran bir tekniktir. Kişinin yaşadığı atakların kaynağına müdahale ettiği için değişim kalıcıdır. Emdr teknigi, panik atagin yani sira travma,fobiler, sinav kaygisi,yas, depresyon, ozguven problemleri ve olumsuz yasantilarin etkilerini ortadan kaldirmada oldukça etkin bir yontemdir. Emdr'de danışanın yaşama daha iyi uyum sağlaması, olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirmesini, eski işlevselliğine dönmesi ve sağlıklı sosyal ilişkiler kurması sağlanır. Emdr tekniği ile sağlanan değişim hızlıdır ve bu yüzden şaşırtıcıdır.
Vajinismus hastası olduğum konusunda bir çok araştırma yaptım ve destek almam....
Danışan : T.K.
Uzm. Psk. Burcu Muşdal Çelebi / 31.03.2021
Yaşadığım üzücü bir kayıp nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu teşhisi kondu...
Danışan : ÖZ.
Uzm. Psk. Burcu Muşdal Çelebi / 26.08.2019