Duygu Odaklı Yaklaşım geleneksel psikoterapi yaklaşımlarından farklı olarak odağını duygular üzerinden yoğunlaştırarak, duyguları terapötik malzeme olarak kullanma imkanı sağlar. Leslie Greenberg tarafından psikolojik yaklaşımlarda duygunun rolünün anlaşılması üzerine geliştirilmiştir. Duygu odaklı yaklaşım, danışmanlık sürecinde duyguların analiz edilmesi yani nasıl deneyimlendiği ve anlamlarının araştırılıp günlük hayatta nasıl etkileri olduğunun fark ettirilmesi üzerine kurulmuştur. Çünkü çevresel uyaranlarla tetiklenen duygu ve düşüncelerimiz hayatımıza davranış olarak yansır yani anlamlarının farkında olduğumuz yada olmadığımız duygu ve düşüncelerimiz çevresel uyaranlara olumlu yada olumsuz tepkileri vermemizi sağlayan kaynaklardır.
Olumlu ve olumsuz bütün duygularımız sağlıklıdır ancak günlük hayattaki işlevselliğimizi bozacak, yaşam kalitemizi düşürecek kadar fazla yada az ise duygu yoğunluğumuz ozaman çalışılması ve değiştirilmesi gerekenler süreçler var demektir. Duygular hepimizde ortaktır ancak, duyguları kullanma şekillerimiz genetik yatkınlığımıza ve doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevresel faktörlere göre değişmektedir. 6 temel duygudan söz edebiliriz. Kızgınlık, üzüntü, tiksinme, horgörme, korku, utanç, sevgi.
Duygu Odaklı Yaklaşım, günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan bir terapi yöntemi haline gelmiştir. Depresyon, Panik Bozukluk, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Kaygı Bozuklukları, Sosyal Fobi ve diğer fobiler, Kişilik Bozuklukları, Cinsel Problemler ve Çift İlişkisinde yaşanan sorunlarda kullanılabilmektedir.
Vajinismus hastası olduğum konusunda bir çok araştırma yaptım ve destek almam....
Danışan : T.K.
Uzm. Psk. Burcu Muşdal Çelebi / 31.03.2021
Yaşadığım üzücü bir kayıp nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu teşhisi kondu...
Danışan : ÖZ.
Uzm. Psk. Burcu Muşdal Çelebi / 26.08.2019